Kókusz a nyíregyházi elefánt

A Kókusz nevet kapta a Nyíregyházi Állatparkban 18 héttel ezelőtt született kis fehér oroszlán. Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője az MTI-nek kedden elmondta: a névadásra az állatkert látogatóit kérték fel, akiktől több száz javaslat érkezett, s azok közül választották ki a legjobbat.

A Kókusz elnevezésre azért esett a választás, mert az utal a kis állat élőhelyére és színére, születésekor pedig olyan bársonyosan puha hófehér bundája volt, ami leginkább egy kókuszgolyóra hasonlított.

A Nyíregyházi Állatparkban született kis fehér oroszlán már 14 kilogrammos, napi egy kiló marha vagy csirkehúsból áll a menüje. Megszületésekor eleinte az anyja etette, de teje elapadt a kölyök háromhetes korában. Azóta az állatkert egyik gondozója, Herlicska Anikó nevelte, aki korábban hasonló okok miatt már két másik oroszlánkölyköt is sikeresen átsegített a születés utáni nehéz időszakon.

Kókusz 11 hetes korában egy hasonló színezetű társat kapott, és hozzájuk egy hím is érkezik majd azzal a céllal, hogy az európai fajmegmentési program keretében falkát alakítsanak Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él egy fehéroroszlán pár,  az ő utóduk Kókusz. A fehér színváltozatú oroszlánok a dél-afrikai alfaj populációjához tartoznak. Csak ott, a Timbavati és a Kruger Nemzeti Park területén élnek. A rezervátumokban és az állatkertekben a napjainkban élő fehér oroszlánok száma nem éri el az ötszázat.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?